понеделник 03, август 2020г.
Текущи новини
Дата на публикуване: 21.11.2019г.
Кратък текст на новината:

21.11.2019 г. - Ден на християнското семейство


Съдържание на новината:

На 21 ноември 2019 г., съгласно Плана за дейността на Основно училище "Христо Ботев" с. Остров за учебната 2019/2020 година, се проведе тематично мероприятие, посветено на един от най-значимите традиционни празници - Ден на християнското семейство. Отбелязването на този празник се е превърнало в традиция за училището и винаги е повод за положителни емоции и много усмивки.

През настоящата година, организатори на събитието бяха г-жа Татяна Тотова, ст. учител по музика, г-н Сашо Стоянов, учител по математика и г-жа Ненка Маринска, ст. учител по история и цивилизации.

Гости и участници в празника бяха г-жа Ирена Станкулова, кмет на Кметство Остров; г-жа Соня Петрова, член на клуба на пенсионерите в Остров; г-жа Лидия Николова, директор на училището и две

задружни семейства, участвали и в предходни издания - семейство Каменови и семейство Кръстеви.

Мероприятието протече в семейна обстановка, в битов стил, връщайки публиката към старите български ценности, укрепили народа ни и запазили семейството като най-малката обществена единица, с най-голямо значение за едно здраво общество. Участниците представиха традиционни празници за страната, като показаха пред всички гости, сред които всички служители на училището, учениците от 1. до 7. клас, родители, роднини, как те празнуват, какви традиционни ястия се поставят на трапезата в този ден, разказаха за всички приготовления, за участието на всеки член от семейството. 

Присъстващите видяха чудесната презентация за християнското семейство, изработена от група за занимания по интереси "Краезнание" през настоящата учебна година, с ръководител г-жа Н. Маринска, както и видеоматериала на едно от участващите семейства за традициите в тяхното семейство и как всички заедно ги тачат и предават през поколенията.

Освен кулинарните произведения на семействата, в изложбата на традиционни ястия участваха и г-жа Ирена Станкулова - кмет на Кметство Остров със своите пълнени чушки, постно ястие, традиционно за Бъдни вечер; Соня Петрова - представител на клуба на пенсионерите, с траиционния за Остров зелник; Спасена Кулинска, чието кулинарно творение - лучник, също традиционен за населеното място, бе представено от директора на училището г-жа Лидия Николова; Илия Асенов от 5. клас и Лидия Филипова от 6. клас с вкусни и много добре изглеждащи кексове, а Миглена Асенова от 5. клас с прекрасна българска погача, която всички нейни съученици опитаха с удоволствие.

Винаги активните семейства получиха от г-жа Николова грамоти и подаръци за участието си в празника, превърнал се в своеобразно претворяване на най-стари български традиции пред очите на всички присъстващи. Участниците в кулинарната изложба също бяха наградени. Поводът даде възможност и за награждаването на участниците в рецитала на Вапцарови стихотворения в с. Селановци, на 15.11.2019 г., които получиха грамоти - Галя Николова от 4. клас, Пламен Юлиев и Светослава Людмилова от 5. клас, Радостин Радков от 6. клас, Борислава Панделова от 7. клас.

При закриването на мероприятието, директорът на училището благодари на организаторите, участниците и гостите и пожела нестихващ ентусиазъм при организирането и участието в следващи инициативи.

Материали са публикувани и в секциите "Галерия", "Учебни ресурси - Инициативи, мероприятия" и "Добри практики".

Снимки може да намерите: ТУК.

 

Мероприятието е заснето съгласно разпоредбите на Общия регламент за защита на личните данни (Регламент (ЕС) 2016/679).

 


Публикувано от:
Тотова, Татяна
Старши учител по музика