Главна / Новини / 24 май - Ден на просвещението

24 май - Ден на просвещението

Дата на публикуване:24.05.2017г. 
УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,
   В този ден – един от най-прекрасните празници, ден свят, ден, пропит от поколения назад със слава, която отдаваме на делото на Светите просветители, искам да ви пожелая на първо място – огън! Онзи огън, който може да гори само във вашите сърца, тъй като вие носите святото прозвище Учител! Пожелавам ви да не губите искрата, запалена в душата ви, която е огряла и огрява децата на родината ни, давайки им не само знания, но и надежда!
   Да бъдеш учител означава толкова много неща, но на първо място – да даваш! Да даваш от себе си всичко онова, което знаеш, което можеш, на което си способен! Да сложиш частица от себе си във всяко детско сърце, за да може то да бие в ритъм с твоето, в ритъма на просвещението, в ритъма на жаждата за знания.  Да бъдеш учител е най-трудната мисия, с която не всеки може да се нагърби! Не можеш да се научиш да бъдеш учител, тъй като човек се ражда с тази дарба, носи я в сърцето и душата си! Пожелавам ви да не губите своята искра, запалена при рождението ви, тъй като още много грейнали детски очи ви очакват в класните стаи, там - където вие сте в своята стихия!
   „Учителят е буквичката първа, изписана накриво в тесен ред“, „Напред, науката е слънце, което във душите грей“, „.. И не защото е учител станал, защото за учител е роден!“, „Ти ни отвори очите, ти ни отвори сърцата“. Тези и още много силни призиви разтуптяват сърцата ви винаги, когато ги чуете, винаги когато детето изрича силните слова на химна на светите братя, на стиховете на Дора Габе, Ран Босилек, Паскалева. Желая ви тези чувства да продължават да горят във вас!
   Пожелавам ви да вървите уверено по нелекия път, по който сте поели, носейки в ръка факлата с огъня на знанието, чиито искри да продължавате да разпръсквате, прогонвайки мрака и карайки детските очи да блестят, да жадуват познанието, което вие им носите, което струи от вас!
На вас казвам:
„Бъдете преблагословени!“ и ..
ПОКЛОН!
 
МИЛИ НАШИ УЧЕНИЦИ,
   Когато за пръв път прекрачвате прага на училището, вие попадате в един вълшебен свят, в който пред вас се отварят много врати, в който вие прекосявате ръка за ръка с вашите учители и морета, и океани, и пустини. Носите се през вековете на историята, окривате невъобразими чудеса! Неусетно за вас, се превръщате от малките, стихнали в класната стая дечица в умни, зрели, можещи млади хора! Ставате повод за радост и гордост на родителите и учителите си! Нека това не се променя, нека и във вас да гори искрата на познанието, която да ви топли, която да ви води напред, само напред и винаги напред, с увереност, с желание – към върховете!
   Пожелавам ви най-вече да бъдете достойни, да бъдете истински, да бъдете хора!
На вас казвам:
„Върви към мощната просвета!“
Успявайте, дерзайте, знайте, че можете!
 
Публикувано от:
Стоянов, Сашо
Завеждащ административна служба

Новини